Methodiek

Ontmoet onze experts

Methodiek



Diestroomhuis Enso werk vanuit de methodiek Ervaringsleer


Uitgangspunten:


Ervaringsleer is handelsgericht, het gaat om activiteiten waarin concreet gedrag van de cliënt

zichtbaar wordt. Het opdoen van positieve ervaringen staat daarin centraal.


Doelstelling:


Bijdrage aan de gewenste gedragsverandering.

De sociale-,emotionele-en cognitieve ontwikkeling wordt gestimuleerd en problematisch gedrag afgeremd.


Ervaringsleer onderscheid daarnaast 7 clusters van doelen:


1. Het aanvaarden van eigen mogelijkheden en beperkingen.


2. De zelfcontrole verbeteren.


3. Het ontwikkelen van mogelijkheden om te ontdekken en te ervaren.


4. Het ontwikkelen van samenspel.


5.Het ontwikkelen van succes uit positieve ervaringen


6.Het zich ( emotioneel ) durven uiten.


7.Het ontwikkelen van plezier uit activiteiten


Paarden:


Binnen Driestroomhuis Enso worden paarden actief ingezet als onderdeel van de behandeling. De cliënt die een beginnende affiniteit en affectie voelt voor paarden, bieden wij de mogelijkheid om kennis te maken met deze prachtige dieren.

Paarden worden ook wel eens de “spiegel van de ziel “genoemd en voelen als geen ander je gemoedstoestand aan. De een zal dit direct beamen en bij de ander zal dit als abracadabra doen overkomen. Desalniettemin biedt het fysieke contact tussen cliënt en paard, een positieve invloed.

Het paard velt geen oordeel, stelt geen moeilijke vragen, vormt geen bedreiging en staat onbevangen open voor contact.


Doordat cliënten in eerste instantie op afstand in contact worden gebracht met het paard en deze van de zijlijn kunnen bekijken, is er ruimte voor de cliënt om langzaamaan op eigen tempo het contact op te zoeken. Vaak bestaat de affiniteit die een cliënt heeft voor paarden uit niet meer dan een fantasie en verlangen en is er nooit eerder echt contact geweest tussen beiden. De cliënt heeft de wens en het verlangen om ooit paard te rijden, maar is ook doordrongen van een angst voor deze machtige dieren.

Door de cliënt langzaam kennis te laten maken en op veilige afstand het in “contact” zijn te laten zien, is er ruimte om de angst te overwinnen.

Als het vertrouwen in de begeleider en het paard groeiende is en de cliënt zijn /haar eerste angsten zijn overwonnen, is het klaar voor een volgende stap.

Deze volgende stap bestaat uit de verzorging van het paard, het aaien, borstelen en verzorgen onder toezicht van de begeleider. Voor de cliënt is deze stap een echte overwinning die het zelfvertrouwen enorm doet groeien. Emotioneel kan er een onvoorwaardelijke liefde ontstaan tussen beiden, die de cliënt in staat stelt deze te geven en te ontvangen.

Vele cliënten worden echte amazones en nemen actief deel aan paardrijles.

De pedagogische meerwaarde van het in “contact” zijn van de cliënt met dieren, is enorm!

Naast al het positieve fysieke contact tussen cliënt en paard, biedt deze activiteit vele positieve contactmomenten tussen begeleider en cliënt, waar ruimte is voor ontspanning, en diepgaande gespreksmomenten.



Share by: